Tankar om bergvärmepumpen och solceller

Bergvärmepumpen från NIBE ansluten till Internet via en trådbunden wifi-extender.

En ventil vid bergvärmepumpen som började rassla rejält ”tvingade” ner mig i källaren. Fem lax gick det på att få den bytt, lite surt, men vad ska man göra? Den lokala NIBE-representanten visade mig dock en sladd som hängde från pumpen och sade ”den här borde du ansluta till Internet”. När farsan köpte bergvärmepumpen för länge sedan så var det tydligen NIBEs flaggskepp (typiskt pappa, endast det bästa är gott nog) och en av de första modellerna man kunde ansluta för övervakning remote på Internet.

Det där med Internet var dock inte pappas grej direkt, och varför skulle han bry sig om det? Han gick hellre ner i källaren och pillade lite. Men för mig och brorsan är det ju optimalt att kunna övervaka värmen i huset på distans.

Nu har jag dock fiberanslutningen i övervåningen i norrläge, och bergvärmepumpen i sydvästläge i källaren. I princip så långt avstånd som det bara går i huset. Och man behövde ansluta pumpen till Internet med sladd, inte via wifi. Inte så roligt (eller ens praktiskt möjligt) att dra en Internetkabel så långt.

Men det finns ju faktiskt bra alternativ till att dra kabel över hela huset. Dels har vi wifi-repeater och dels wifi-extender att leka med!

Wifi-repeater eller wifi-extender

Nu lägger jag in en stor brasklapp – jag är bygg-kille, inte IT-kille, men jag ska försöka förklara i lekmannatermer så som jag har uppfattat det hela.

En wifi-repeater fångar upp routerns signal och skickar vidare den. Signalen försvagas dock vid varje spegling, kapaciteten minskar med cirka 50%. Och en snabb gissning skulle innebära att jag eventuellt behöver förlänga två gånger, det vill säga halvering två gånger. Inte helt jättekul, men det skulle såklart kunna vara en lösning. Även en kass signal skulle vara tillräcklig för den lilla datan som pumpen ger.

Wifi-extendern å andra sidan är trådbunden, och de flesta modellerna på marknaden använder elnätet som tråd! En dosa i eluttaget nära routern, en annan dosa i källaren nära bergvärmepumpen, trycka på två knappar för att synka dosorna med varandra och routern, och tre Ave Maria – ja, det funkade! Fördelen med denna lösning är att jag får ett ”helt okej” Internet i källaren på köpet. Någon gång i framtiden kanske man vill bygga en man-cave i någon vrå här.

Bergvärmepumpen är för gammal för att ansluta till NIBEs app MyUplink (även om det står att det möjligen ska komma en uppdaterad programvara någon gång) men det funkar alldeles utmärkt i det äldre webbaserade systemet NIBE uplink. Jag får ut tillräckligt med statistik och framför allt kan jag se eventuella larm om något går dåligt!

En bonus är att jag som sagt också fått ”helt okej” wifi-nät på toaletten i källaren, där det tidigare var helt dött. Så nu kan jag läsa nyheterna på telefonen medan man sitter på tronen!

Bilden ovanför denna text visar ett montage hur värmepumpen är ansluten till wifi-externdern via en helt vanlig Internetsladd. Bilden nedan visar hur det ser ut ”i andra ändan” på övervåningen där fiberanslutningen är (den vita wifi-extendern på sniskan till vänster, som ”trycker ut” Internet på strömkablarna i huset). Det svarta i mitten är routern och till höger har vi modemet.

Min bergvärmepump är numera ansluten till Internet via en trådbunden wifi-externder (på sniskan till vänster). Det svarta i mitten är routern och till höger har vi fibermodemet.
Min bergvärmepump är numera ansluten till Internet via en trådbunden wifi-externder (på sniskan till vänster). Det svarta i mitten är routern och till höger har vi fibermodemet.

Solceller eller inte solceller, det är frågan

Jag har ju tidigare skrivit om hur jag undersökt taken inför en investering i solceller. Jag har väl fortfarande inte slagit dessa idéer ur hjärnan. Problemet är ju att det är torpet som ligger bäst till för att montera solceller på taket, och bostadshuset sämst. Dessutom är ju faktiskt bostadshuset relativt energisnålt – javisst, man kan alltid göra mindre förbättringar kontinuerligt, men mest bang for the buck är ju om man inriktar sig på att göra torpet top notch.

För att få ett riktigt bra pris på solceller så gäller det ju att utnyttja skattereduktionen för grön teknik på bästa sätt. Man kan få skattereduktion för tre saker:

  1. Laddningspunkt för elfordon får man 50% av kostnaden för material och arbete
  2. Solceller anslutna till elnätet sår man 20% av kostnaden för material och arbete i reduktion
  3. Batteri för lagring av egenproducerad elenergi får man 50% av kostnaden för material och arbete

Skatteavdraget är högst 50.000 kr per år, så ska man göra ett stort arbete så kan det vara värt att splitta upp det hela i två delar, en på vardera sidan om årsskiftet.

Jag lekte ett tag med tanken att räkna på ett billigt begagnat bilbatteri och ha som lagring här hemmavid. Men den planen sprack ju när jag läste att energin måste vara egenproducerad för att få reduktionen. Men det är ju ganska rimligt ändå… Nåja, det får bli just i den ordningen ovan, laddare till bilar är just nu prio ett, även om jag inte har elbil själv. Men min nästa bil jag köper är en elbil, garanterat!

Det irriterar mig dock lite att det inte är läge just nu att installera solceller för mig. Det är ju något mer eller mindre ideologiskt med att vara självförsörjande, om det så är på elen eller potatis och kryddväxter. Det känns bra helt enkelt, ger en positiv känsla. Ambivalent är mitt mellannamn…

Related Posts