Nya gräsklipparknivar gjorde susen

Nya gräsklipparknivar till min gamla robotgräsklippare

Som du nog har märkt finns det en hel del att pyssla med på min lilla egendom. En sak som verkar sköta sig nästan helt själv är dock gräsmattan. Den är grönare och växer snabbare än vad jag sett något gräsmatta någonsin växa. Måste vara grymt bra jordmån. I det här inlägget tänkte jag berätta om hur jag fixade nya gräsklipparknivar till min robotgräsklippare och vad det betydde för min tjusiga gräsmatta.

Robotgräsklipparen fungerar faktiskt fint

Gräsmattan måste förstås klippas också och det gör den inte av sig självt, eller jo, nästan! Föräldrarna har en gammal robotgräsklippare. Tro det eller ej men den startade faktiskt direkt efter att jag laddat den.

Batteriet verkar vara tillräckligt bra också för att klara av att klippa hela gräsmattan. Däremot fick jag snabbt en känsla av att gräsklipparen ”fuskade” lite här och var och liksom nästan ”smekte” gräset snarare än att klippa det.

Köpte nya gräsklipparknivar

Kan det vara som så att knivarna blivit slöa? tänkte jag.  Kan man överhuvudtaget byta knivar på en robotgräsklippare? Jag tog och googlade på knivar robotgräsklippare och fick svar på min fråga direkt. Javisst – det går utmärkt att köpa nya knivar och byta ut dem på egen hand hemma.

Sagt och gjort. Jag beställde hem ett set med nio gräsklipparknivar i kolstål för 89 kr. De levererades med skruv så det var bara att skruva ur och skruva i. Faktiskt väldigt lätt skulle jag säga, även om man inte råkar vara lika händig som jag. 🤓

Laddade upp klipparen igen, väntade tills gräset vuxit till sig och så släppte jag den lös. Vilket drag det blev! Man kan nästan höra hur vass den är och hur bra den biter på gräset. Krispigt!

Det finns visst olika typer av gräsklipparknivar

När jag sökte efter knivar lärde jag mig att det dels finns originalknivar, dels sådana som tillverkas av mer eller mindre okända tillverkare. I praktiken presterar de lika bra vad jag har förstått och håller lika länge. De som jag köpte var ”noname” och de fungerade uppenbarligen riktigt bra.

Dessutom kan man välja mellan kolstål och knivar i rostfritt stål med titanöverdrag. De i kolstål är samma typ som satt i gräsklipparen när den var ny. Titan har fördelen att de snarare böjer sig istället för att gå av om de slår i något hårt. Dock lärde jag mig att de i kolstål håller skärpan längre. Detta i kombination med att tillverkaren själva valt den lösningen gjorde mitt beslut enkelt.

Det finns även knivar som är vändbara så att man kan använda dem längre. Vänd dem bara när de blivit slöa så kan du fortsätta klippa. Jag valde dock sådana som inte kan vändas. Jag räknade ut att de nog kommer att vara vassa tillräckligt länge ändå. Dessutom är de som inte är vändbara hållbarare. Risken att de går av är mindre eftersom de bara har en perforering istället för två.

Köpte även begränsningskabel

Passade på att köpa hem begränsningskabel också. Trädgården är förvisso ganska så robot-vänlig så som den är, men vid några partier finns risk att gräsklipparen försvinner ut i naturen så att säga om man inte begränsar den. En guidekabel gör susen där.

Jag har märkt att robotgräsklipparen lättare hittar hem till laddstationen när det finns utlagd begränsningskabel också. Dessutom behöver jag definitivt lite extra kabel för att klipparen inte ska köra ner i poolen som jag planerar att bygga.

Related Posts