Olika typer av pooler

Jag fick en fråga efter min förra artikel om pooler om jag kunde beskriva de vanligaste typerna av pooler bättre… Kan jag väl ;-). Att ha en pool i trädgården har ju blivit alltmer populärt, och olika tomter lämpar sig olika bra för olika typer av pooler:

Traditionella betongpooler

Traditionella betongpooler är den mest anpassningsbara typen av villapooler eftersom man kan skapa dom i olika former och storlekar som passar exakt in i trädgården. Betongpoolerna kan anpassas med olika finishar, som kakel, liner eller målning. Denna typ av pool kan vara relativt dyr och tidskrävande att bygga men de erbjuder långvarig hållbarhet och möjligheten att skapa en unik design.

Thermopooler

En Thermopool kan lite slarvigt sägas vara en betongpool på sterioider! En sådan pool är konstruerad med hjälp av thermoblock som fylls med armering och betong. Detta resulterar i en av de mest robusta poolkonstruktionerna som finns tillgängliga på marknaden. Dessutom fungerar hela poolen som en enorm termos tack vare isoleringsförmågan hos frigoliten. Detta gör Thermopoolen mycket energieffektiv och uppvärmningskostnaderna blir betydligt lägre jämfört med enklare poolkonstruktioner.

Thermopool, en av många olika sorters pooler
Principskiss över en Thermopool, bilden kommer från POOLGIGANTEN

Vinylpooler

Vinylpooler är ett populärt alternativ på grund av deras relativt låga kostnad och att de snabbt går att installera. Dessa pooler består av en förformad ram och en liner som skapar en tät yta för vattnet. Vinylpooler finns i olika storlekar och former, men de är mindre anpassningsbara än betongpooler. Linern måste också bytas ut ungefär var tionde år. Det är en viktig faktor att ta hänsyn till vid långsiktig planering.

Fiberglaspooler

Fiberglaspooler är förformade pooler som tillverkas av glasfiberförstärkt plast. Dessa pooler är snabba och enkla att installera eftersom de levereras som färdiga delar som placeras i en förberedd grop. Fiberglaspooler har en jämn och hållbar yta som är resistent mot alger och fläckar. De finns i olika former och storlekar men du är begränsad till de förbestämda alternativen som tillverkarna erbjuder.

Pooler ovan mark

Ovanmarkspooler är ett utmärkt alternativ för villaägare som vill ha en pool men som inte vill göra en permanent förändring i sin trädgård. Dessa pooler är tillverkade av olika material som betong, stål, trä eller PVC. De är relativt enkla att installera och man kan ta ner och flytta dom. Ovanmarkspooler finns i olika storlekar och former och de erbjuder ett prisvärt alternativ för familjer som vill ha en pool på kort sikt.

Hoppas ni har blivit lite klokare, och simma lungt!

Related Posts