Planerar för poolen

Pool: Sverigepoolen från Poolfabriken

Jag har precis skickat in bygglovspapprena för bygget av en pool och anmälan för avloppsnätet är inskickat. Nu håller vi tummarna!

Bygglov

Bygglov, kanske du undrar – det behövs väl inget bygglov för pool? Nej, det stämmer alldeles utmärkt, en pool är inte med bland de konstruktioner som kräver lov i plan- och bygglagen. Men jag planerar att bygga en altan runt poolen, och den blir i så fall så stor att altanen i sig kräver bygglov!

En annan sak som skulle kräva bygglov är om man byggde ett fast eller skjutbart tak ovanför poolen – jag har inte bestämt mig för det än, det får bli en senare fråga efter att ha provat denna kommande sommar i alla fall utan tak!

Se inspirationsbilden ovan från Poolfabriken, ungefär så tänker jag mig det hela.  Får jag inte detta bygglov så är det synd, men inte hela världen. Då får jag väl bygga en fristående pool utan tak någon annanstans på tomten.

Andra saker man måste se upp med när man bygger pool:

  • Om du ansluter poolen till det allmänna vatten- och avloppsnätet så krävs det anmälan till kommunen. Tyvärr så får man inte heller ta vatten från egen brunn.
  • Om du schaktar eller fyller ut marken så att höjden ändras avsevärt så krävs det marklov.

Välj rätt plats

Jag har ju lyxen att ha en rejäl tomt så jag kan välja och vraka och kan placera poolen där jag vill. Andra kanske inte har de möjligheterna… men det finns i alla fall lite saker att tänka på:

Först och främst måste du bestämma var på tomten du vill bygga din pool. Du bör välja en plats som är så jämn som möjligt för att undvika att behöva gräva ut för mycket mark – se kommentaren om schaktning ovan. Man vill gärna slippa att hålla på med marklov.

Det är också viktigt att välja en plats där det inte finns några träd, löv eller barr som kan falla ner på poolen eller orsaka skugga som kan hindra solbrännan!

Välja vilken typ av pool

Nästa steg är att bestämma vilken typ av pool du vill ha. Det finns olika typer av pooler att välja mellan, inklusive betong, vinyl, stål och glasfiber. Betongpooler är vanligtvis de dyraste men också de mest hållbara. Vinylpooler är billigare men de har också en kortare livslängd. Stål- och glasfiberpooler är någonstans mitt emellan och kräver vanligtvis mindre underhåll.

Poolen jag lutar åt är Sverigepoolen på 3,5 x 7.5 meter, en ”lagom” swimmingpool helt enkelt, som kan både kan plaska i men också ta några simtag i. Sverigepoolen är en stålpool från Poolfabriken som finns i några olika storlekar. Jag har siktat in mig på ”mittenstorleken” (man är ju ”mannen lagom”) men jag kanske väljer en mindre till slut. Får se hur det blir med bygglovet på altanen.

Skydda barnen!

Drunkningsolyckor är tydligen den vanligaste dödsorsaken bland små barn! Av detta skäl så måste man enligt lag bygga ett fysiskt hinder som stoppar grannens odågor och ens egna änglar att ramla i plurret!

Enligt Boverkets byggregler krävs skydd mot olycksfall om vattnet är djupare än 20 cm. Lämplig skyddsanordning kan exempelvis vara:

Ett minst 0,9 m högt staket, utfört så att barn inte kan krypa under eller klättra över. Om det finns grind bör den förses med lås.

En skyddstäckning med presenning eller skyddsnät med högst 50 mm maskvidd. Skyddet måste klara vikten av ett barn utan att ge vika.

Tanken med min altan kring poolen är att jag då slår två flugor i en smäll – dels blir det ett snyggt ställe att sola och schysst ställe att grilla och hänga med polarna, men dels så kommer staketet kring altanen att fungera som skydd mot invaderande ungar!

2 Comments

Comments are closed.

Related Posts