Att ta bort tapet kan vara en tidskrävande och slitsam uppgift, men det är egentligen ganska enkelt och kräver inga fackkunskaper. Även om du kanske vill anlita en hantverkare att sätta upp de nya tapetarna, så kan du spara pengar genom att själv ta ner de gamla. Att ta ner tapeter är ju nödvändigt om du vill förbereda för ny tapet eller målning.
I den här artikeln ska jag lära dig hur du själv kan ta bort gamla tapeter.
Förberedelser
Börja med att flytta alla möbler till mitten av rummet, eller ännu hellre helt ut ur rummet. 60-talshuset på gården är ju ett tvåvåningshus med tre sovrum och hall på övervåningen – och jag har bestömt mig för att börja renoveringen där uppe. Jag har burit ner alla möblerna till nedervåningen (och kommer sälja av en hel de på blocket pö om pö också).
Lägg sedan ut något som skyddar golvet. Jag har ju ”lyxen” att inte behöva vara så himla försiktig, då allt ska få nya ytor – taket, väggarna och golvet – men man vill ju ändå undvika vattenskador. Skydda golvet och möblerna i rummet genom att täcka dem med golvskyddspapper, gamla tidningar eller en gammal filt. Detta kommer att förhindra att vatten eller skräp skadar golvet – använder du golvskyddspapper i hela rummet blir det dessutom lättare att städa efteråt.
Leta upp något att stå på – en stege kan behövas om det är högt i tak, alternativt en stegpall eller en gammal stol som du inte är rädd om.
Ta bort tapeter med skrapa
Att använda en skrapa för att ta bort tapet kan vara en effektiv metod för att ta bort små bitar av tapet, men det kan också vara mycket ansträngande och tidskrävande. Dessutom finns det risk för att du skadar väggens underlag, vilket kan leda till ojämnheter och andra problem när du ska måla eller sätta upp ny tapet. Det kan vi förvisso lösa med spackel, men det är onödigt jobb.
Att ta ner tapeter med skrapa fungerar bäst om tapeten redan har lossnat på flera ställen – då vet vi att klistret är dåligt och det troligen går ganska lätt att riva ner tapeten. Om tapeten sitter fast ordentligt kan det krävas en tapetborttagningsvätska och andra verktyg för att ta bort den helt.
Använd en ganska så bred skrapa – bredden skyddar dig lite för att råka slinta och på så sätt förstöra väggen.
Ta ner tapet med diskmedel och vatten
Att använda diskmedel som en tapetupplösare kan vara effektivt och är en billig metod för att ta bort gamla tapeter. Detta beror på att diskmedlet innehåller tensider som kan hjälpa till att mjuka upp tapeten och göra den lättare att ta bort.
En fördel med att använda diskmedel är att det är ett hushållsmedel som du redan har. Dessutom är tensiderna i diskmedlet vanligtvis mindre aggressiva än de som finns i många kommersiella tapetupplösare.
Blanda rejält med diskmedel och varmt vatten och använd detta för att svälla tapeten. Använd en svamp eller blomspruta och sedan arbetas in i tapeten valsens perforering. Efter att ha låtit det sjunka in i tapeten, kan man dra loss tapeten och skrapa med en skrapa där det behövs.
Men det är också viktigt att notera att denna metod kan ta mycket tid eftersom det kan krävas upprepade appliceringar av diskmedel och vatten för att mjuka upp tapeten tillräckligt. Dessutom kan tapetresterna bli för mjuka och lösa upp sig, särskilt för råfibertapeter som är mer känsliga för vatten. Det kan också ta längre tid att mjuka upp tapeten med diskmedel än med en traditionell tapetupplösare.

Ta bort tapeter med tapetupplösare
Flytande tapetupplösare är en produkt som används för att ta bort tapeter från väggar. Det består av en kombination av tensider och vatten. Tensiderna fungerar som lösningsmedel och gör det lättare för tapetklistret att lossna från väggen. För att använda tapetupplösaren på rätt sätt måste man vidta några skyddsåtgärder för att skydda både hälsa och miljö. Det är viktigt att öppna fönstren och se till att det finns god ventilation. Om möjligt bör man också använda handskar för att skydda huden.
För att applicera tapetupplösaren använder du svamp, pensel eller sprejflaska. När du har blött ner tapeten så ska du vänta i minst 15 minuter för att ge den tid att bryta ner klistret. Efter detta kan man försöka dra bort tapeten från väggen. Om det inte går så lätt kan man behöva upprepa förfarandet tills klistret har lossnat ordentligt. I vissa fall kan man behöva använda en skrapa för att ta bort tapeten.
Att använda flytande tapetupplösare kan vara ett effektivt sätt att ta bort tapeter från väggarna, särskilt jämfört med att skrapa. Det finns dock några nackdelar med användningen av denna produkt. För det första innehåller de kemikalier som kan vara farliga om de inte hanteras på rätt sätt eller om man inte vidtar rätt skyddsåtgärder. För det andra fungerar tapetupplösare inte alltid lika bra på alla typer av tapetlim, och det kan ta lång tid för tapeten att mjukas upp.
Ta ner tapeter med en tapetnedångare
När du har tröttnat på att skrapa tapeter och vill ha en snabbare och enklare metod för tapetnedtagning är en tapetnedångare definitivt något för dig. Det här elektroniska hjälpmedlet arbetar med het vattenånga för att mjuka upp tapeten och lösa klistret, vilket gör att du enkelt kan dra loss tapeten från väggen.
En av de uppenbara fördelarna med vattenånga är att det inte krävs några kemikalier för att få jobbet gjort, vilket är både kostnadseffektivt och bra för miljön. Dessutom går arbetet betydligt snabbare eftersom det inte krävs någon lång verkningstid. Du slipper också stora vattenpölar på golvet och det underlättar arbetet eftersom stora bitar eller hela våder kan lossas från väggen.
För att använda en tapetnedångare behöver du fylla på med vatten i behållaren och vänta tills ångan har bildats. Passa på att perforera tapeten under tiden med en perforeringsrulle.
Sedan håller du ångmunstycket mot tapeten tills tapeten mjuknar upp. Efter några minuter ska tapeten vara tillräckligt mjuk för att du ska kunna dra loss den. Det är viktigt att arbeta metodiskt och att vara noggrann för att undvika att skada väggen under processen.
Även om tapetnedångare är ett effektivt verktyg för att ta bort tapeter finns det några nackdelar att tänka på. För det första är det en investering att köpa en tapetnedångare, men å andra sidan kan det vara en god investering om du tänker ta bort flera tapeter i framtiden. Så himla dyr är inte maskinen och den går också ofta att hyra (eller låna av kompisar). För det andra är det viktigt att vara försiktig när du hanterar het vattenånga för att undvika att bränna dig.
Inköpslista
För att sammanfatta några saker du kan behöva för att ta ner tapeter
- Golvskyddspapper
- Bred skrapa
- Blomspruta
- Svamp
- Diskmedel, flytande tapetupplösare eller en tapetnedångare
- Perforeringsrulle
- Tålamod